perjantai 8. lokakuuta 2021

Eläinten viikko ja suomalaista kulttuuria

Viikko on kulunut vahvasti eläintenviikon sekä Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden  teemoissa. Tutkivan oppimisen keinoin selvitimme, mikä on suomen kielen yleisin kirjain. Lasten nimien kirjainsekoituksesta etsimme ensin omat nimet, ja laskimme niiden kirjaimet. Meidän otannan perusteella suomen kielen yleisin kirjain on a ja niinhän se on.

.

Katsoimme videon, joka kertoi Aleksis Kivestä ja saimme tietää mm. tietää ettei kirjailijasta ole olemassa yhtään valokuvaa, vaan pelkkä taiteilijan näkemys. Pihalla olimme seitsemän veljestä leikkiä ja onnistuimme tekemään hienona seitsemän veljeksen käsikynkkäsarjoja. Kuuntelimme A.Kiven sanoittaman Laulun oravasta ja teimme satuhieronnan kaverille. Tutkimme vuosilukuja ja totesimme, että A.Kiven syntymästä on jo 187 vuotta ja miten maailma onkaan sinä aikana muuttunut.


Lasten kanssa luimme kotimaisia kirjoja. Tutkimme kirjan tietoja alkusivuilta ja totesimme, että ainakin Röllin kirjoissa oli paljon suomennetuja kirjoja ja mikä merkitysero niillä on.


Pihalla on ollut mukavaa leikkiä ja touhuta syksyn lehtien parissa. Rakensimme hämähäkin verkon, jonka läpi piti pujotella osumatta lankoihin. Liikunnassakin oli eläinaiheista jumppa ja siellä nähtiin mm. karhuja, kirahveja, hiiriä, lintuja ja käärmeitä ja eläinten pesiä. Eläinaiheet ovat aina lapsille mieluisia.

Olemme myös ihastelleet lasten tuomia eläinten  kuvia ja pohdiskelleet, mikä on ero on tuotantoeläimilla ja lemmikkieläimillä. Perjantaina Röllissä nähtiin monenlaisia eläinasuja ja kasvomaalauksia ja viikko päätettiin iloiseen tunnelmointiin eläinaiheisen musiikin parissa.

Musiikilla nähtiin karhuperhe tallustelemassa eri rytmein.Nipsun rohkeuslaulun tahtiin kesytettiin villihevosia. Lauloimme ketusta, joka paljastui leipomispuuhissaan ovelaksi hahmoksi, jolla oli ketun häntä kainalossa. Tarkkaa kuuntelua lapsilta. Myös jännittävän pöllölaulun tahtiin saimme aikaiseksi hienon yhtenäisen rytmityksen ja tiiviin tunnelman.
Touhukas viikko takana ja ansaittu viikonloppu edessä. Jos kotoa löytyy useammat uikkarit, niin Röllissä voisi säilyttää aina varalla pyyhettä ja uikkaria lapsen kaapissa. Peli- ja lelupäivistä ilmoitamme aina erikseen.

Ihanaa viikonloppua kaikille!